Tuesday, February 14, 2012

Update Terkini Umah Qaseh 10/02/2012

Blog menara kehidupan ade mengupdates status terkini perkembangan rumah qaseh. untuk lihat perkembangan dan berkongsi cerita dengan En. Kazman sila rujuk link ini.

Menara Kehidupan: Taman Desa Sri Qaseh 10/002/2012 Sekitar Perkembangan Rumah Contoh & Pembinaan

Erti Kasih Sayang..

Jumpe story ni dari Fb sorang kawan..sedih plak bile bace..n rase cam ade kena mengena jek ngan aku..hihi. aku ni mmg sll cari kelemahan en.hubby sllnye time marah @ geram kat die la sll terlepas cakap, cakap ikut perasaan bkn niat pun tp sbb ati dah sakit xsedar ape yg diucapkan, tp en.hubby sepanjang kawen xpenah pun sebut tentang keburukan aku..huhu rase bersalah sangat dengan yu syg..maafkan ai ye..:'(

ceritanya begini..

Pada suatu malam,sepasang suami isteri sedang menonton televisyen..…Rancangan apa, tak dapat pula dikenal pasti. Tiba-tiba si isteri mendapat idea untuk mengisi masa lapang mereka.

Si isteri : Abang,nak tak kita catatkan sikap atau kelakuan kita yang tidak kita senangi.
Si suami : Untuk apa semua itu
Si isteri : Selain untuk mengenali abang dengan lebih rapat, kita juga boleh tahu apa sikap ayang yang abang tidak sukai dan begitulah sebaliknya
Si suami : Emmm…Baiklah
Si isteri : Tapi untuk lebih kepuasan dalam catatan kita nanti, kita berpisah tempat tidur malam ni. Untuk malam ni saja.

Setelah dipersetujui, malam itu mereka berpisah bilik tidur, si suami tidur diruang tamu manakala si isteri pula di bilik tidur. Mereka masing-masing kelihatan kusyuk mencatatkan segala keburukan masing-masing. Keesokan paginya, semasa pasangan ini bersarapan pagi, si isteri telah mengeluarkan hasil catatan semalamanya. 3 helai kertas semuanya. Penuh ketiga-tiga muka surat tersebut..Si suami terkejut melihat sebanyak itukah buruknya sikapnya selama ini terhadap isterinya. Tetapi si suami bersahaja walaupun dalam diam ada hati yang terluka..(huhuuh sedihnye)

Si isteri : Abang, sebelum ayang bacakan semua ini ayang minta maaf sekiranya ada yang menyinggung perasaan abang nanti.
Si suami : Tidak mengapa sayangku..Bacalah. .
.
Si isteri pun membaca satu persatu tentang sikap suami yang tidak disukainya.Si isteri terus membaca dan membaca sehinggalah tamat catatan yang terakhirnya. Dengan berpuas hati si isteri tersenyum kepada suaminya.

Si isteri : Sekarang giliran abang pula..
Si isteri berdebar-debar menunggu, Si suami mengeluarkan kertas-kertasnya,

Si suami : Sayang, abang minta maaf banyak-banyak sebab tidak ada apa yang perlu abang catatkan di kertas ini..Sesungguhnya sayang tidak ada kurangnya bagi abang.
Ketika saat abang menerima ijab dan qabul lagi, abang sudah sedia menerima sayang dengan sepenuh hati dan jiwa. Sayang merupakan anugerah yang dikurniakan ALLAH S.W.T. kepada abang.
Abang minta maaf sekali lagi jika selama ini terlalu banyak sikap abang yang tidak sayang senangi. Abang cuba membahagiakan sayang, tapi jika abang tidak mampu, MAAFKAN ABANG…….

Si isteri tidak terkata apa-apa….Yang ada cuma penyesalan yang sarat penuh di dada. Si isteri menangis di dada suaminya..Memohon keampunan…


*moral of the story..jgn terlalu ikut perasaan, perempuan fitrahnya mmg kurang sabar, cepat berkecil hati dan mengambil berat perkara remeh temeh, sbb tu kite sll melihat keburukan org lain, sedangkan diri sendiri pn sebenarnya byk kelemahan perlu diperbaiki..ayuh kite berubah menjadi isteri solehah yang terbaik buat suami..(pesanan utk diri sendiri ni..huhu)

Genting Theme Park

Aritu cameron highland ni ke genting highland plak..berjalan je kojenye kami anak beranak kan..hehehe :D

Actually saje aku nak amik angin jalan2 bawak echa disamping merehatkan badan lepas baik dari sakit. Dari 30 hingga 4 februari aritu aku seminggu berdiam di kg, sbb demam n keadaan aku yg mabuk teruk. seminggu sebelum tu ank aku yg demam. lepas die dah baik cume belum spenuhnye aku plak take over. kesian en. hubby penat melayan kerenah orng sakit..smp tahap max la kesabarannye! so aku decide nak balik kg jelah, biarla mak ayah aku yg jage aku, xnak susahkan en.hubby. bunyi mcm orng merajuk je kan..mmg ade sikit insiden kecik ati n merajuk pun mase tu..huhuu ;'(.

lepas dah seminggu kat kg n keadaan aku n echa pn dah semakin baik, selera pn dah ok boleh makan, en.hubby ajak aku balik putrajaya ari sabtu tu. dah lame sangat kat kg katenye riso die tinggal umah lelame. padahal mase tu masih ade 3 ari lagi baki cuti maulidur rasul n thaipusam. sbg isteri mithali yg akur dengan kata2 suami..(ececece!) aku pn bersetuju utk balik putrajaya walaupun ati xpuas lagi bermanje ngan mak ayah..huhuuhu. lgpn aku terkenangkan kain baju yg penuh sebakul xberbasuh sbb balik kg aritu kan rushing merajuk punye pasal kan ...heheh :P

dah terpanjang plak intro..ok terus kepada cerite jalan2 genting theme park! aku pegi sane pade 6.2.2012 aritu. boring2 duk umah pagi tu ajak en.hubby gi jalan2. mulenye aku cadang nk p picnic kat sungai/jeram. nak main air..tp en.hubby kate leceh plak malas die ajak p genting. like i told b4 sbb aku ni kan istri mithali maka aku pun akur..heheh so kami pn siap2 nk p genting. dlm kul 11 gitu kami gerak. hajatnye nak main indoor je sbb keadaan aku n echa yg kecik lagi..kalo outdoor games ape je yg kami leh main. n en.hubby plak xmo die main sorang2 xbest katenye.

jom layan gambar..














lagi gambar tgk sini jalan2 genting theme park

My lovely Aleesya 2nd Birthday Present

Salam n hye,

Arini nak cite pasal my aleesya. 7.3 ni genapla usia anak dara aku 2 tahun. alhamdulilah echa membesar dengan sihat, cergas dan cerdas. sekarang dah 12kg++. mayb berkat susu ibu. Alhamdulilah, dalam kesibukan bekerja aku masih mampu n berjaya menyusukan anak aku hingga usia 2tahun...syukur ya Allah :D.

Bersempena dengan aleesya's upcoming birthday this march, aku n en.hubby dah planning nak belikan sebuah basikal untuk my aleesya. sementelah die nampaknye suke sangat dengan basikal. kalo bawak pegi berjalan kat taman petang2, pantang die nampak basikal orang nangis2 nak naik..huhu. sebab tengah ade duit sekarang so we ols decide nak beli awal2. xkesahla kalo besday die lambat lagi pun..nnt kalo ade rezeki lebih ari kejadian boleh belikan adiah yg lain plak..aku sendiri pun ade planning tersendiri. basikal ni adiah dari en.hubby. n aku nnt rasenye nak bukakkan akaun saving ASB tuk echa. untuk education planning die..tambahan kepada pelan insurans + education yg aku buat utk die lame dulu.

so pade weekends aritu, aku n en.hubby planning ke chow kit untuk cari basikal for my aleesya. sblm tu aku cakap kat en.hubby utk benti lunch dulu kat kg. baru. dah lame xmkn kat sane. tp en.hubby suggest makan kat restoran tat nasi ayam sri rampai. katenye nasi ayam die sedap siap masuk JJCM lagi. sbb perut dah lapa aku pn setuju je, xkesah sebenarnya makan kat mane2 pn janji dpt makan...heee. so bermulalah pencarian kami menggunakan khidmat papa go hp en.hubby mencari lokasi letaknye Tat Nasi Ayam. En. hubby siap pesan kat aku jgn marah2 kalo xjupe..sbb kdg2 gps en.hubby ni bukan leh harap sangat. paham sangat dah upenye laki aku perangai aku ni, jenis xsabo. hehe. sbb mood baik n xnak rosakkan plan cari beskal utk ank kesayang aku iyekan je kate en. hubby n siap gelak2 dengar die cakap gitu. yela sayang ai janji akan cube kurangkan temper n sikap kurang sabar ai ni slow2 k..heheh


lepas pusing kiri pusing kanan mengikut direction yg diberi oleh Cik GPS ( sbb suare pompuan so cik la kan..hihi) akhirnye jupe jugak tmpt yg dituju. mase smp tu restoran tu tgh ramai jugak tp masih ade tmpt duduk kosong. aku, my aleesya n en.hubby terus duduk n order. lapa n dahage sangat yela dah dekat pukul3 belum makan lagi..dahla pagi tu bekpas cucur kodok je..heheh. kami order nasi ayam biase 3, air bandung cincau for me n teh ais for en.hubby. for my aleesya minum air masak bekal dari umah je. hehe. ok ape elok utk kesihatan, bdk kecik xleh byk minum air manis2!

lepas dah siap makan kami terus ke jalan chow kit utk cari basikal. tp dalam perjalanan echa bleh plak tido..ngantuk n kekenyangan la tu..hihi. aku kate kat en.hubby die jela p cari aku tggu lam keta je, kesian plak anak tido nak bawak lam panas. aku serahkan bulat2 n yakin dengan pilihan en.hubby. utk anak die jugak mistila cari yg terbaik..cume aku pesan kalo lebih dari rm200 xyah la bli nnt try cari tempat lain plak. ssb bajet kami pun mmg 150 ke bawah..heheh :P

lebih kurang setengah jam tggu, dari jauh aku nmpak en.hubby senyum2 bawak beskal echa..bkn ride maksud aku bimbit beskal gune tangan. beskal kaler shocking pink..jauh lagi dah nampak. cantik! pandai en. hubby pilih. nasib baik time tu anak aku tido kalo x misti bising mulut die nmpak beskal..tu pun aku leh agak time die bangun nnt misti die 'hah' terlopong mulut terkejut tgk beskal tu. kelaka n comel jek..hihi.

mlm tu my aleesya berposing sakan dengan basikal baru die. suke sangat die. berbaloi rase berhabis duit pun tgk die bahagia. we love u sayang..infinity!







lagi gambar my aleesya posing leh tgk lam fb aku..cam xbiase lak ye..hehehe

Friday, February 10, 2012

T.A.I.F

Salam jumaat..

Thanks Allah Its Friday...:D. seronoknye esok dah cuti xpayah pergi keja. minggu ni keja 3 ari je kan best kalo tiap2 minggu camni..heeeee :D

Thursday, February 9, 2012

Perkembangan rumah Qaseh sehingga Feb 2012


bile nak bercerita pasal perkembangan umah misti ati berbunga riang..rase best semacam. agaknye sume org yg pertama kali memiliki umah misti rase camni kan. tu cara2 umah masih dlm pembinaan belum siap sepenuhnye..hihi perasaan oh perasaan bersabarla wahai ati..:D

ok straight to the point..umah qaseh dah siap dalam 50% atau dalam bahase mudah paham dah berdinding, berbumbung cume belum diplaster jek lagi. kirenye dah nampak mcm rumah la xdela nampak rangke je. heee alhamdulilah semuanya berjalan lancar.  ari selasa cuti thaipusam airtu, aku, echa n en. hubby ade buat lawatan tapak ke rumah qaseh..tgk rumah contoh yg hampir dah sempurna. mase pegi petang tu ade jugak 2-3 org yg turut hadir same..ade yg dtg nak tgk umah n ade yg tgh nk cari umah. misti diorng pn xsabar nak ade umah sendiri mcm aku..hehe. selalunya aku tgk perkembangan umah ni melalui blog en. kazman @ menarakehidupan.blogspot. Beliau ni antara pembeli awal umah ni yg rajin buat lawatan tapak. terima kasih ye en. kazman sbb sudi berkongsi status perkembangan umah kite beserta info2 yg berguna. kalo nk arap aku n en. hubby kami setakat pergi tgk n balik jela..bkn kami reti pun bab2 pembikinan umah ni. mujur jugak en. kazman ni rajin bersembang dengan penyelia n buruh binaan so dpt gakla korek2 cite sebenar disebalik pembikinan umah ni.. terima kasih sekali lagi. :D

ok jom kite lihat gambar2 sekitar perkembangan pembinaan umah qaseh..gambar2 ni sume aku amik dari blog en. kazman n dr facebook oficemate sbb sll time dtg tu xplanning so misti xbawak camera nak snap2. xpe lain kali aku tonjolkan imej gambaran sebenar dari dslr ku k..tp xtau la bile..hahaha.


rumah contoh..cantik kan moden design..auwwww



hall


hall n view dapur sket..:P


dapur..just nice xbesar n xkecik sgt..ala bukan rajin ngat tuan umah nak masak pon..hihi


toilet 1


pintu masuk


halaman umah @ parking



* kalo pembikininan umah ni berjalan lancar n laju macam sekarang insyaallah ujung taun ni umah qaseh akan siap sepenuhnye. yeayy..tp umah ni mayb kami xduduk atas sbb2 tertentu..kalo aku bersedia nk sewakan nnt aku akan advertisekan k..:D

Cameron with LOVE ^_^

That was my 1st trip in 2012..last minute planned with my mom n my brothers. dan yg bestnye sempena my 27th birthday..kire vacation cum birthday celebration la..hihi tengs my hubby yayang! cayang u.


sneak preview dulu..:P

31.12.11 - kami bertolak dari umah di Putrajaya kira-kira jam 9.00 pagi. ikut highway smp tapah. alhamdulilah trafik pada hari tu berjalan lancar walaupun mase tu cuti sekolah. pegi naik wiraku tu je. alhamdulilah kuat lagi die memanjat bukit cameron tu walaupun muatan penumpang max! hahaha. lebih kurang 5jam perjalanan (tolak benti makan, kencing, isi minyak) kami pun sampai. destinasi pertama kena p setlekan tempat tido dulu. aku menginap di apartment lily, tanah rata dengan bayaran RM250 pernight. mahal jugakla biasela season peak..time cuti sekolah kan. nak stay umah persekutuan apartment dengan bayaran rm50 xdapet..manjang je fully book. huhu

lepas dan setle tempat tido, we ols decide nak rest dulu barang sejenak..lagipun xdapet nak berjalan time sampai tu ujan turun dengan melebatnye..huhu sejuknye tuhan je yg tau. nasib baik ade en.hubby leh la mintak haba sikit. hahaha. tp yg herannye si kecik aku bukan main seronok die xrase sejuk pun..selambe je pijak lantai simen dengan xberstokin..ke hulu kehilir excited kemain die. aku yg dah tua ni nak pijak lantai pun bercinta rasenye...huhu sejuk smp ke tulang. T____T.

Then mlm tu lps mandi siap2 we ols decide nak keluar p pasar malam tanah rata. luckily aku datang ari sabtu so malam tu leh la p pasar malam. target utama nak beli jagung bakar..ngidam ni dari bawah lagi dah kabo kat en.hubby nak cari jagung. tp si kecik aku mengantuk n tido plak die..so xdapet la nak berjalan round2 pasar malam..tgk gitu2 je dari tepi..xlalu weyh nak dokong budak 12kg tu..tido plak tu. so akhirnye we ols terus ke tempat makan fov en. hubby restoran ikan bakar nik. first time pegi restoran ni mase honeymoon dulu..try sekali terus lekat di hati en. hubby..ikan bakar die sedap n masakan ala2 siam tu pun bleh masuk tekak la. tp aku je yg xmakan sangat sbb mase tu tgh loya2 pening..so aku makan bihun tomyam je buat alas perut. mmg xbest kalo berjalan time awal2 peknan ni, selera kurang n cepat sangat penat. tp sbb nak bawak si kecik n beloved mom n siblings lain so xterase sangat la penatnye..hepi je kami kat sane walaupun pegi xlame pun 2hari semalam je.

1.1.2012 - hari ni bangun pagi seawal mungkin. time chekout ialah 12t/hari tp sbb nk berjalan byk tmpt so lam kul 9 tu we ols dah ready to check out. first destination terus ke brinchang..nak pegi pasar pagi sane bli sayur2 n strawberry farm. tp masyaallah orang adalah sangat meramai smp paking pun susah..sudahnye we ols benti kat pasar je bli sayur sikit xpegi pun strawberry farm. xpela lain kali bleh pegi. aku xleh bersesak2 sangat nnt muntah. lepas bli sayur sikit, mak aku je yg bli aku lgsng xbli sbb mmg xmasak pn kat umah sejak peknan lagi..hihi. then we ols benti kat nursery jual bunga..saje nak ambil2 gambo. banyak gakla gambar yg diambil kt sini..bunga2 die lawa2 geram je nak bli tp nnt misti kompom xidup kalo aku tanam..so tumpang amik gambar jela xbli papepun kt situ..hihii jgn mara arr tokey nursery. :P

then perjalanan diteruskan dengan menyinggah kat gerai2 tepi jalan tu bli souvenier sikit..tp aku lupe lak kat mane aku singgah pendek kate sepanjang jalan tu ade je tmpt kami menyinggah kalo xbli pun duk cuci2 mate je org sangat ramai..seronok je tgk gelagat orang. n last destination teh barat. xpegi teh boh plantation sbb aku xlarat nak jalan panjat bukit lgpun ladang tu jauh kedalam..mcam buang mase je. lepas amik gambar lebih kurang sbb ari ujan..huhu kami meneruskan perjalanan pulang ke putrajaya. tp ade singgah lagi kat bidor bli buah2 plak..hihi :D

k jom layan picas as usuall dari FB aku la..hahaha :P

Sambutan Maal Hijrah 1433H (ni pun entry lame terperam..camner leh lupe nak post!

Ini cerita 1 Muharram aritu bersamaan 27 November 2011 masihi.. Aku join perhimpunan Maal Hijrah 1433H Peringkat Kebangsaan yang diadakan di Dewan Plenari PICC. Saje first time join ni sebab nak penuhkan aktiviti dalam LNPT disamping nak baju kurung+tudung free..hihi :P

Kementerian aku hantar 40ahli kontinjen pada hari kejadian, 9 pompuan 31 lelaki. cuma yang xberapa nak best sbb baju melayu n baju kurung kontinjen langsung xsedondon. totally different! lelaki pakai baju kaler purple  pink n pompuan pakai baju kaler biru..hahaha see betape kontra nye we ols.. rase malu jek aritu tgk kontinjen2 dari lain-lain kementerian sume sedondon je laki pompuan. we ols je cam pengantin bergaduh xsependapat kaler baju..hahaha.  sume ni salah tailor Omar dot..dot la last minute baru bgtau kain xcukup so xleh buat kaler yg we ols pilih n die main sesuke hati die jek choose kaler yg die suke. huh! yg sebenarnya kain tu cukup je mulenye tp sebb die byk amik tempahan dari kementerian2 lain so tu yg jadi x cukup. Dasar tamakkkk!. itu belum lagi bab ukuran baju xsame dgn tuan empunya badan..arap je dtg ukur badan memasing tp hasil jahitan hampehh sangat mengecewakan. smpaikan ade ahli kontinjen lelaki yg terpakse pakai baju melayu dengan slack hitam sbb seluar die langsung xlah masuk badan..ape kes!

Yang pompuan pulak ukuran baju sume ok tp pemilihan kain plak alahai sedih tau..kain cam makcik2..huhuu. tp kalo ikut kate tailor tu kain tu dah baik sangat dah..batik 1 malaysia katenye..dats y caj sampai rm200 sepasang.  perghhh untungla badan.  taun depan aku nak belajar menjahit la leh wat untung byk..senangnye org cari duit kan!

cerita pasal majlis plak, overall majlis berlangsung dengan jayanya mengikut perancangan. of coz la Agong, PM, TPM n ramai gak la menteri-menteri lain datang. sume VVIP tu harusla performance pun terbaikkkkk. kalo xsilap aku ade siaran langsung jugak tp malang aritu kemeramen tu kat focus kat aku so xdapat masuk TV. penat je aku kontrol duduk n bajet cun tau! hahaha.

entry ni xde gambar pasal aku malas nak tranfer pic dari hp ke pc. nnt2 kalo terajin aku masukkan kendian. ala lgpun bkn pic ape sangat, pic empunye badan je pun..:P

Jalan-jalan ke Melaka (entry lame terperam!)hahah

*peringatan awal..bayangkan anda berada di bulan Nov-Dis 2011 semasa membaca entry ni..entry basi dah..wakakaka

Dah lame betul teringin nak pegi Melaka.  last pegi xsilap aku taun 2006 itupun sbb kursus kat MITC ayer keroh..lepas tu nan adoo..huhu. puas jugakla kenen2, gesel2, pujuk rayu en.hubby suhh bawak tp huh buat tatau je org tua tu. last 2 weeks penah plan dah siap2 pun nak pegi tp en.hubby wat hal dah aku merajuk xmo pegi. pastu puas tggu die pujuk leh die wat donno je. huhu sentap mak tau!. nasib baik la terpeknen so en.hubby pun terbuka hati dengan relanya nak bawak anak bini die ni p melaka. rezeki anak org kate~!. tp yg sebenarnya takut die, permintaan ibu mengandung jangan buat main2 tau bang..nnt anak meleleh je air liur. eh bkn mengidam je ke mcm tu..hahaha lantak ar same je pong..:P

Objektif utama aku nak pegi kat Melaka sebenarnya nak bawak echa p Zoo Melaka n taman buaya..kami xpenah pegi lagi. n sbb dulu en.hubby kan ade pegi kursus kat Melaka pastu otw balik die leh singgah kat Zoo ngan kawan2 die, n yg xbestnye siap ade 2 pompuan lain join same..n yg paling xbestt sgt2 siap ada gambar daring ngan pompuan tu tau. Cisss..sampai ati u bang, jgn ingat i lupe i ingat yu..cume gambar tu je ntah kt mane..dah delete kot..kalo x leh letak dalam belog ni sbg BUKTI. hahahaha :P xdela itu dulu baru2 kawen kuat jeles, sekarang xdah i xheran dah yu..buatla lagi kalo nak kena suntat!hahahaha

We ols bergerak dari umah kul 11.30 camtu. lewat jugak sbb tggu anak dare tula lambat nau bangun tido. pagi tu sempatla aku buat bihun goreng utk sarapan n mmg hajat nak bawak bekal p sane. nnt xpyh nak susah2 benti makan tp jalan buang mase n buang duit. lepas siap2 kemas umah ala kadar, mandi n siapkan sume bekal kami pn gerak..tp sebelum tu plannye nak pegi klinik dr. maria kat alamanda, echa la kena gatal2 plak yg kami tatau rupenye chicken pox! (tu nnt aku cite ek). tp sampai2 kat klinik ade notes plak kate klinik bukak kul12 kami smp awal 11.45 camtu so aku decide nak tggu la 15 minit je lagi..tunggu pny tggu dah sharp kul12 xnampak pn batng idung dr ni. aduiiii bisness camner ni dokter??? last2 we ols giveup malas dah nak tggu org dah makin meramai, klinik xbukak2 gak lagi ari mcm gelap je nak ujan..lepas bncg lbh kurang laki bini akhirnya kami sependapat nak terus ke melake je..esok jela bawak echa p klinik gomen, tgk die pun ok je aktif siap berlari2 xmcm org sakit pun..(gud girl ank mama kuat die!).

lebih kurang sejam perjalanan akhirnya kami sampai ke tempat dituju. destinasi utama ofcos la Zoo melaka. tp malang plak mase sampai tu ari ujan nasib baik org xramai sgt n dapat parking pun senang.  en. hubby mula tu suh tggu dlm keta dulu smp ujan reda tp aku ckp kalo nk tggu ntah smp kul bape, dah la smp dah lewat, nnt xsempat nak round2 dlm tu..penat je dtg jejauh..huhuu. aku nak redah je ujan tu xkira, ala bkn lebat sgt pun payung kan ada. pas amik barang n stroller echa en.hubby pn beli tiket n kami terus masuk.  ujan pn ujan la redahhhh je..heeee :D

k jom layan piccas..dr fb jela ye malas nak upload. :P

zoo melaka